Какво се крие зад имената и логото на най-харесваните автомобили?

Какво се крие зад имената и логото на най-харесваните автомобили?

Ако ви е интересно да узнаете каква история стои зад марката и логото на любимия ви автомобил, останете с нас до края.

Алфа Ромео

Малко хора знаят, че Алфа Ромео всъщност е с произход Франция. През 1906 г. Александър Дарак в сътрудничество с група италиански инвеститори създават автомобилната компания Società Anonima Italiana Darracq(SAID), която развива дейността си на територията на Франция. Сътрудничеството обаче не продължило дълго и след няколко години един от италианските инвеститори премества комапнията в Италия и я преименува на Anonima Lombarda Fabbrica Automobili (ALFA).

Първото лого на компанията е създадено от Ромео Катанео през 1910 г. и има много интересна история.

Катанео бил вдъхновен от флага на Милано (червен кръст) и от герба на фамилия Висконти.

През 1916 г. компанията е закупена от Никола Ромео, която я превръща в компания за производство на боеприпаси и бойни машини за нуждите на армията по време на Първата Световна Война.

През 1918 г. логото е преработено Джузепе Мероси и тогава за пръв път се включват думите Alfa Romeo.

Астън Мартин

Компанията е основана от Лионел Мартин и Робърт Бамфорт през 1913 г. Първоначално фирмата се е занимавала с продажба на спортни автомобили произвеждани от Сингер, но малко след това започват собствено производство. Първата им кола е наречена Aston Martin, която е кръстена така на единия от основателите на компанията – Лионел Мартин и на Астън Клинтън Хил (спечелил първото автомобилно състезание с автомобил с марката Сингър). През 1959 г., след появата на първия филм за Джеймс Бонд, в който той кара Aston Martin DB Mark III, британските луксозни автомобили Астън Мартин стават изключително много популярни.

Ауди

Audi е немска компания, която е основата от Аугуст  Хорх през 1899 г. под името А. Horch & Cie. Името „Audi” е избрано през 1910 г., а историята е следната…

През 1909 г. Хорх напуснал фирмата, но продължил да използва името Horch. Това не се харесвало на бившия му партньор и той завел дело за търговската марка. Това принудило Хорх да търси друго име на компанията си. Веднъж той отишъл на гости на свой приятел, а там бил синът му, който в този момент учил латински. Синът на приятеля му предложил името „Ауди”, което на латински означава „да слушам”. Така през 1910 г. Хорх създава компанията Audiwerke GmbH (Audi)

През 1932 г. четирима производители на автомобили – Audi, Horch, DKW и eWanderer решили да слеят производствата си и така се появява прочутото лого на Audi (четиритте преплетени кръга символизират четирите компании).

Porsche

Основател на Porsche е Фердинанд Порше. Първоначално компанията не произвежда автомобили, а се съсредоточава в изработването на дизайни на автомобили от други марки. През 1931 г. Порше променя дейността на фирмата и започва производство на собствена марка луксозни коли. Първият автомобил с марката Porsche излиза на пазара през 1939 г.

Логото на Порше е създадено през 1950 г. и символизира родния град на Порше – Щутгарт. Това е и града, в който се намира фабриката на Порше.

Логото представлява бързо тичащ кон, който символизира движението на двигателите напред.

BMW

Bayerische Motoren Werke – това е пълното име на BMW, баварската автомобилна компанията, която всички обичаме и уважаваме. До края на Втората Световна Война BMW произвеждат единствено самолетни двигатели и едва след войната започват производството на автомобили. Логото на BMW – кръг, който оформя четири сегмента с два различни цвята (бял и син) представлява стилизирано витло на самолет в движение. Цветовете са избрани заради регион Бавария, там, където се произвежда BMW.

Ако искате да се насладите на комфортно пътуване в някой от тези луксозни автомобили с личен шофьор, ние можем да сбъднем желанията ви!